top of page

Kinderboeken
over gevoelens

Een boek lezen
Kinderboeken: Beroemd citaat

Via de website emotieboeken.nl vind je een heel mooi en ruim aanbod aan kinderboeken over en rond emoties om aan te kopen. Hieronder deel ik enkele boeken die ik zelf heb gelezen en persoonlijk kan aanraden.

wat-voel-ik.jpg

Wat voel ik?

1-4 jaar

Een schuifboekje vol gevoelens waarin alle basisemoties aan bod komen. Er is ook een rad met gevoelens waarmee je kan aanduiden hoe je je op dit moment voelt. Een leuke manier om met de allerkleinsten over gevoelens te praten.

kleine kapitein.jpg

Kleine kapitein - gevoelens

vanaf 2 jaar

Kleine Kapitein weet niet hoe hij zich voelt … Misschien weet jij wel wat hij bedoelt? Beleef samen met Kleine Kapitein een waaier aan gevoelens en bezing ze met een lied. Is hij blij, bang of boos? Neen … dat is het niet. Misschien is het wel verdriet? Een heel leuk kartonboekje met 7 korte liedjes over gevoelens voor de allerjongsten

hoe voel jij je.jpg

Hoe voel jij je?

Een flapjesboek over emoties

Ben je blij of verdrietig, trots of onzeker, boos of bang?
Dit flapjesboek boordevol herkenbare situaties en bijbehorende emoties is een toegankelijke manier om gevoelens te bespreken met kleine kinderen.

2-4 jaar

waar geluk begint.jpg

Waar geluk begint

3-8 jaar

Het boek toont met luchtige illustraties zien dat geluk overal in kan zitten. Sta ervoor open. Soms is het even weg, maar het wacht altijd weer op je, ook als het even tegenzit. Luister goed als het stil is en stop met zoeken...

kleurenmonster.jpg

Het kleurenmonster

vanaf 3 jaar

Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Wat is er met hem aan de hand? Met de hulp van een meisje probeert hij alle emoties die hij voelt een eigen plek te geven. (Ook beschikbaar als kartonboek.)

mijn lieverdje.jpg

Mijn lieverdje

vanaf 3 jaar

Welterusten, mijn lieverdje. En onthoud: ik hou van je als je lief bent, en als je stout bent; als je dapper bent, en als je bang bent; als je me iets vertelt, of als ik jou iets vertel ... Zal ik je een geheimpje verklappen? Ik hou altijd van jou! Een mooi prentenboek over onvoorwaardelijke liefde.

een boek vol gevoelens.jpg

Een boek vol gevoelens en 1 goudvis

vanaf 4 jaar

Stel je voor, je woont in een huis. Bij jou wonen vijf gevoelswezens: Verdriet, Woede, Jaloezie, Angst en Vreugde. Ze lopen rond, spelen met elkaar of slapen op de vensterbank. Af en toe hebben ze aandacht nodig. Dan willen ze dat jij naar ze kijkt en luistert.
Een boek vol originele opdrachten en handige tips bij emoties.

draakje vurig.jpg

Draakje vurig

vanaf 4 jaar

Het enthousiaste Draakje Vurig heeft een super-idee. Hij weet precies wat hij wil; varen naar het eiland in het meer! Als het plannetje na al zijn inspanningen toch dreigt te mislukken, wordt meteen duidelijk waarom hij Draakje Vurig heet...
Een prentenboek op rijm vol passie en vuur, dat herkenbaar is voor alle enthousiaste, wilskrachtige en toch zo gevoelige heethoofdjes.

wat zijn emoties.jpg

Wat zijn emoties?

vanaf 4 jaar

Wat maakt ons blij, verdrietig, boos of bang? Waarom maken we ons zorgen? In dit prachtig geïllustreerde flapjesboek ervaren de dieren allemaal emoties. Achter de flapjes vinden lezers antwoorden op vragen als: Waarom zijn we niet altijd blij? en Hoe kan ik mijn vriend opvrolijken?

alles over emoties.jpg

Alles over emoties

vanaf 4 jaar

Hoe voel je je vandaag? Dit leuke, vriendelijke en geruststellende boekje is gemaakt om kinderen te helpen hun gevoelens te herkennen, begrijpen en benamen. Ze leren over hun gevoelens te praten en hoe ze met hun emoties om kunnen gaan.

grote jongens.jpg

Grote jongens huilen wél

vanaf 4 jaar

Het is Levi’s eerste schooldag en hij is bang. Zijn vader weet niet goed hoe hier mee om te gaan en zegt: ‘Echte jongens huilen niet’. Maar onderweg naar school ziet Levi huilende vissers, opa’s, en zelfs dichters met tranen in hun ogen. Sterker nog, hij ziet overal huilende mannen…

ferm.jpg

Ferm

vanaf 4 jaar

Ferm is een enthousiast, gevoelig jongetje dat HEEL grote ideeën heeft, HEEL boos kan worden en HEEL verdrietig kan zijn. Logisch, want Ferm doet nooit iets half! Gelukkig heeft hij Haai en wat díe toch allemaal over boosheid te vertellen heeft... Ferm is een grappig, vertederend en herkenbaar boek voor enthousiaste kinderen met een sterke wil van vier tot ongeveer negen jaar. Een boek dat troost kan bieden en op een luchtige manier handvaten reikt.

smoeltjesschrift.jpg

KleuterSmoeltjesSchrift

4-6 jaar

Kleuters kunnen in dit boekje - met behulp van kleurrijke stickers - kwijt hoe hun dag is geweest en welke emoties zij hebben gevoeld. Daarnaast is er veel ruimte om hun creativiteit de vrije loop te laten. Het KleuterSmoeltjesSchrift zorgt ervoor dat ook kleuters voortaan met een 'opgeruimd hoofd' kunnen gaan slapen. Bestaat ook voor lagere school.

emotieklets.jpg

Emotieklets

5 tot 12 jaar

Emotieklets is een hulpmiddel om op een ontspannen manier te praten over lastige emoties en plannetjes te maken om met die emoties om te gaan.
Deel 1 is om (voor) te lezen, met als belangrijkste boodschap: alle emoties mogen er zijn.
Deel 2 bevat vragen en opdrachten waardoor een kind zijn eigen emoties beter leert kennen. Vlieg samen naar de eilanden Blij, Verdrietig, Boos, Bang, Trots, Mopperig, Gespannen, Jaloers, Onzeker en Ontspannen. Lees de uitleg en voer de vragen en opdrachten uit. Het boek staat vol ideetjes en tips voor moeilijke momenten. Het kind kan – met hulp van ouders of begeleiders – uitproberen wat werkt, en zo een persoonlijke gebruiksaanwijzing maken.

slaapklets.jpg

Slaapklets

vanaf 6 jaar

Een leuk invulboek waarmee je voor het slapen gaan op een leuke manier even terugkijkt op de dag. Op iedere pagina maak je korte notities over de dag. Wat was leuk, wat was stom? Was het een sportieve dag? Heb je zin in morgen? Onderaan iedere pagina staat een verrassende opdracht. Van ademhalingstips en ontspanningsoefeningen tot grappige vragen. Slaapklets! laat je kletsen over vandaag, vooruitkijken naar morgen, ontspannen en lekker slapen.

Bestaat ook voor kleuters en tieners.

alles wat ik voel.jpg

Alles wat ik voel

vanaf 9 jaar

In Alles wat ik voel gaat het over je gevoelens: blijheid, jaloezie, verliefdheid, verdriet en alle andere grote emoties komen aan bod. Waarom voel je wat je voelt? Is het niet erg om jaloers te zijn? Kun je jezelf empathie aanleren?
Alles wat ik voel is een boek dat kinderen bewust maakt van hun eigen gevoelens én hen stimuleert erover na te denken. Maar daarnaast biedt het ouders en leerkrachten ook een mooi handvat om
allerlei emoties bespreekbaar te maken.

Op zoek naar boekentips voor ouders?

bottom of page