Blog

Naar bed!

Overgangen zijn momenten waarop de kans groot is dat je kind een woedebui krijgt of weigert om mee te werken. Zeker bij peuters en kleuters, maar ook bij lagereschoolkinderen is dit nog normaal, maak je daar geen zorgen over!⁠ Onverwacht moeten stoppen met iets leuks is voor de meeste kinderen (en ook voor volwassenen) best lastig en voor jonge kinderen zonder tijdsbesef komt bijna alles onverwacht. Wat kan je als ouder doen om de overgang van spelen naar bedtijd zo vlot mogelijk te laten verlopen?⁠

Lees verder »

Goed genoeg ouderschap is meer dan goed genoeg!

We voelen veel druk om constant af te stemmen op en te voldoen aan de noden van onze kinderen (of ruimer nog: de noden van onze partner, vrienden, familie,…). We willen het graag perfect doen, ten allen tijde afgestemd zijn en zijn bang om ergens steken te laten vallen. En dat terwijl niet-afgestemd zijn veel vaker voorkomt, ook in goede relaties. Zelfs ouders en kinderen die een hele hechte band hebben zijn maar 30% van de tijd op elkaar afgestemd. Wat als ik je nu eens zou vertellen dat dat net goed is voor kinderen? In de jaren ‘50 stelde Dr. Winnicot al vast dat kinderen baat hebben bij ‘imperfect’ of goed genoeg ouderschap na het observeren van duizenden babies en hun moeders.

Lees verder »

Hoe ga je als ouder om met je eigen boosheid?

Er zijn heel veel situaties waarin je als ouder boosheid of frustratie kan ervaren naar je kind toe. Herkenbare situaties voor veel ouders zijn wanneer je kind niet lijkt te luisteren of dingen doet die niet mogen, wanneer je jezelf eindeloos moet herhalen, wanneer ze niet voortmaken terwijl jij gehaast bent, wanneer ze heel druk zijn terwijl jij net nood hebt aan rust,…

Lees verder »

Een nieuw broertje of zusje

Een nieuw broertje of zusje krijgen kan heel erg ingrijpend zijn voor kinderen. Opeens is alles anders en moeten ze hun ouders, hun aandacht, maar ook hun leefruimte delen met een vreemd wezen waar zij zelf niets aan hebben en ook (doorgaans) niet om hebben gevraagd. Het is dus heel normaal dat dit grote gevoelens met zich meebrengt. Het is dus zeker een goed idee om de komst van een nieuw broertje of zusje goed te begeleiden, zowel op voorhand als wanneer die kleine spruit er eindelijk is. In dit artikel vind je een hele hoop tips waar je mee aan de slag kan gaan.

Lees verder »

Help! Mijn kind bijt!

Wist je dat naar schatting maar liefst 75% van de peuters wel eens bijt en dat 30 tot 50% van alle peuters die naar een groepsopvang gaan weleens gebeten worden? In een opvang zijn er meer kinderen, meer aanleiding tot frustratie en is de kans vaak ook groter dat er gebeten wordt dan thuis.

Lees verder »